140

2008. november 9., vasárnap

140 napja kezdődött várandósságom... Hihetetlen... Nagyon furcsa ebbe belegondolni, de még furcsább abba, hogy MÉG 140 nap van hátra. Ma vagyok pontosan a várandósság felénél. Furcsa érzés. Ha azt mondom, hogy 20 hetes terhes vagyok, mindig olyan érzésem van, hogy hűűűű már nemsokára itt a baba... Ha azt mondom, a terhesség felénél tartok, azaz mégegyszer ennyi ideig lesz benn Babu, akkor egy egész örökkévalóságnak tűnik ez a 140 nap. Pedig addig még lesz karácsony, amikor ugye sokkal gyorsabban repül az idő, és akkor pedig hipp-hopp átlépünk a 2 számjegyes visszaszámlálásba.

Babunak szépen gyűlnek a kisruhák, ha így haladunk, akkor nem fog ruhácskában hiányt szenvedni a lányunk... :D Vannak már rugik, felsők, 2 body, kiskabát, ilyesmi. :) Majd teszek fel róluk fényképet. Igazából a ruhák mennyiségét az csak tetézi, hogy nem csak én, de anyukám is mindig csak meglát valami, megszereti, aztán megveszi.... Asszem nála kb már 2-szer annyi ruhácska gyűlt össze, mint nálunk.... :DDDD

A hétvégén kicsit megijedtem... Babu szabadnapot vett ki a hétvégére vagy a fene tudja, mi volt vele, de péntek estétől vasárnap délig egyetlen egyszer éreztem, hogy mocorgott.... Aztán persze délután gyorsan bepótolta lemaradását... :) Szerintem meg is fordult teljesen, mert eddig bal oldalon rugdosott, most meg jobboldalt. :)



és hogy mi várható a terhesség 20-21. hetében:



20. hét: Félúton! A magzat kb. 25 cm (számomra hihetetlen. :) ), 280-300 grammot nyom, és az alvás-ébrenlét idejének aránya megegyezik az újszülöttével. Ha a kicsi lány, fejlődésnek indul a méh és a hüvely. A baba ekkortájt kezd hangokat hallani: az anya szívverését és a gyomor korgását éppúgy, mint a külvilág hangjait. Ha erős zajt hall a közvetlen közelből, kezeivel eltakarja a füleit, sőt, lehet, hogy megriad, és "ugrik" egyet. A mozgása változatos: forog, izeg-mozog, kígyózik a méhben, bokszol és rugdos.



21. hét: Az erőteljes növekedés ezen a héten lassulni kezd, de a szervek tovább fejlődnek. A babának még rengeteg helye van a mozgásra, ennek megfelelően igen aktív: pörög, forog és bukfencezik. A magzatvíz, ami eddig csak kellemes környezetet biztosított a magzat számára, most új szerephez jut: a lenyelt folyadékból szervezete már képes minimális mennyiségű cukrot felvenni, és azt feldolgozni. Ennek ellenére a táplálék még szinte teljes egészében a méhlepényen keresztül érkezik hozzá. Egészen idáig a magzati máj és a lép volt felelős a vér sejtjeinek termelődéséért; ezt a szerepet most a fokozatosan fejlődő csontvelő veszi át.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jó időszak ez. Az ember lánya tele van energiával, bébi nagyokat lubickol. Ja, hogy fogják hívni a kislányotokat?
M.

Névtelen írta...

Babu biztos a front miatt nem mocorgott annyit, legalábbis Marci akkor vett vissza, ha változott az időjárás(a hidegben mindig lecsendesedett)... az utolsó hetekben számít csak, hogy mennyit mozog. A dokim mondta, h legyen meg a napi 10x-es jelentkezése 12 órán belül, akkor ok minden. :)

Névtelen írta...

Jól van, jól tippeltem a nemére! :))) Ne aggódj, ha nem mindig mozog, aludnia is kell néha! :)
Egy kicsit irigykedem Rád, olyan jó volt várni meg készülődni... Emlékszem az "impulzusvásárlásainkra", amikor könnybe lábadt a szemem a kisruhák láttán és muszáj volt ezt-azt megvenni. Folyton a hasamhoz próbálgattam őket, hogy nem lehet igaz, hogy 2 ekkora kislány fog kijönni belőlem... :)))
Tényleg: nevek? Indíts szavazást, már ha kérhetek ilyet! ;)

Névtelen írta...

Á, szóval kislány lesz. :) Gratula! Nevet választottatok már?
És gratula a félidőhőz, már túl vagy a felén. Innentől kezdve észre sem fogod venni, csak úgy szaladni fognak a napok. :)
És ne ijedj meg, ha nem érzed rendszeresen még kicsilányt, nekem ilyenkor még volt, hogy 1-2 napig le sem jelzett, majd 1-2 napig újra mocorgott, aztán megint szünet. :)

 
Babu-blog. Design by Pocket